- Düşünce
- Agnostik
Belki başlık ilgi çekici olmaya bilir. Ama ilgilenenler için başlığı açtım. Kısaca özetlemek gerekirse, Akatça Semitik diller ailesine mensup en eski dildir ve günümüz arapça, ibranice, süryanice, aramice, keldanice ve s. gibi dillerin atası sayılır. Din konusuna girmek istemiyorum ama örnek olsun diye vereceğim. Tağut kelimesini bir çok yerde şeytan, kahin, cin, sihirbaz, hak'tan dönenler, put gibi anlamlar veriyorlar. Kelimenin masdarı ise tuğyan veya tuğvan'dır. Anlamı ise "isyanda", "itaatsizlikte haddini aşmak" ve "azgınlaşmak" oluyor. İlgilenenler olursa, bu konuda İbn Manzur, “Lisanul- Arab”, c. XV, s.7-9; Taberî, “Camiul Beyan”, c. III, s.20-21; el-İsfahanî, “Mufredat”, s. 923-924. Baka bilirsiniz. Örnek vereyim:
Semitic - ṬĠW/Y “corruption, amorality”:
Akkadian - ṭāt “corruption skill, bribe”
Canaanite - hiṭˁâ הטעה“mislead, deceive”
Hebrew, Aramaic - ṭāˁūṯ טעות “mistake, idol”
Ethiopian - ṭāˁot “idol”
Amharic - ṭa’ot “idol"
JudeoPalestinian - ṭāˁūṯā טעותא“mistake, idol”
Palmyrene - ṭˁy “make a mistake”, ṭˁwn “mistake”
Syriac- ṭˁā ܛܥܐ “be wrong, forget, wander, be seduced”
Mandaic - aṭa “seduce”
Arabic - 1) ṭaġā طَغَى “be out of limit, overflow, boil; absolute, autocratic, despotic 2) ṭāġin طاغٍ “despotic, oppressor, arbitrary, tyrant 3) ṭāġūt طاغوت “idol, demon, sorcerer, magician, false god
Mesela ben Kuran'nın eski dillere bakılarak ve etimoloji bilimi ile çevrilmesinin taraftarıyım. Nebatice ile alakadar ben bildiğim kadarıyla Kuran arapçası üzerine çalışmalar yapıldı. Akatça yapıldı mı bilmiyorum. Neyse çok uzatmadan linkleri bırakıyorum:
Enno Littmann - Semitic İnscriptions
Babylonian and Assyrian: A History of Akkadian
İntroduction to Akkadian
The Assyrian Dictionary of the Oriental Institute of the University of Chicago (CAD) (21cilt)
oi.uchicago.edu
A Grammar of Akkadian (3rd edition)
Assyrian Grammar with Chrestromathy and Glossary
A Concise Dictionary of Akkadian
Semitic - ṬĠW/Y “corruption, amorality”:
Akkadian - ṭāt “corruption skill, bribe”
Canaanite - hiṭˁâ הטעה“mislead, deceive”
Hebrew, Aramaic - ṭāˁūṯ טעות “mistake, idol”
Ethiopian - ṭāˁot “idol”
Amharic - ṭa’ot “idol"
JudeoPalestinian - ṭāˁūṯā טעותא“mistake, idol”
Palmyrene - ṭˁy “make a mistake”, ṭˁwn “mistake”
Syriac- ṭˁā ܛܥܐ “be wrong, forget, wander, be seduced”
Mandaic - aṭa “seduce”
Arabic - 1) ṭaġā طَغَى “be out of limit, overflow, boil; absolute, autocratic, despotic 2) ṭāġin طاغٍ “despotic, oppressor, arbitrary, tyrant 3) ṭāġūt طاغوت “idol, demon, sorcerer, magician, false god
Mesela ben Kuran'nın eski dillere bakılarak ve etimoloji bilimi ile çevrilmesinin taraftarıyım. Nebatice ile alakadar ben bildiğim kadarıyla Kuran arapçası üzerine çalışmalar yapıldı. Akatça yapıldı mı bilmiyorum. Neyse çok uzatmadan linkleri bırakıyorum:
Enno Littmann - Semitic İnscriptions
Babylonian and Assyrian: A History of Akkadian
İntroduction to Akkadian
INTRODUCTION TO AKKADIAN (2002) : RICHARD CAPLICE : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive
Fourth edition
archive.org
The Assyrian Dictionary of the Oriental Institute of the University of Chicago (CAD) (21cilt)
The Assyrian Dictionary of the Oriental Institute of the University of Chicago (CAD) | The Oriental Institute of the University of Chicago
Editor-in-Charge: Martha T. Roth Editorial Board: Robert D. Biggs, John A. Brinkman, Miguel Civil, Walter Farber, Erica Reiner, Martha T. Roth, Matthew W. Stolper Volume Pagination Date ISBN Price Volume 1, A, part 1 xxxvi + 392 1964 978-0-91-898606-1 $60.00
A Grammar of Akkadian (3rd edition)

Assyrian Grammar with Chrestromathy and Glossary
A Concise Dictionary of Akkadian
A Consice Dictionary Akkadian : Black, J & el : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive
Black, J & el, (2000), A Consice Dictionary Akkadian, Wiesbaden
archive.org