Bilim inanç mıdır?
Bilim inanç mıdır?
Bilimsellik, nedir bu bilimsellik? Kısaca tanım yapacak olursak bilim deney ve gözleme tabidir. Bir olguyu açıklamak için önce o olgunun deneye tabi tutulması ve gözlemlenebilir olması gerekir bilimsel camiada. İleride nasipse “kara enerji” gibi konuları açıklayacağız. “Bak bunları görmedik” diyenler için.
Bilimsellik çok farklı bir kelime algısına bürünmüş vaziyette. Bir konu konuşulacağı zaman “bu bilimsel midir?” tarzı sorular sorma zorunluluğu duyuyoruz sanki? Şimdi bilgi denilen olay vardır birde bilim. Bir olgu/olay düşünelim. Karadelik ışığı yutar bakın bu bilgidir. Bundan sonra buna yapılacak şey yorumdur ve buradan sonrası her türlü inançtır evet. Yani karadeliğin tesiri yoktur yaratan Allah’tır demek bir inanç ise. Bunu atomlar yapıyor demekte bir inançtır ve sebeplere tesir vermekte inançtır. Burayı düşünmenizi istiyorum inanmayanlar kişilere -İslamiyet’e inanmayanlar- Bilgiye yapılan her yorum inançtır.
Bilimin içinde bulunan felsefi akım natüralizmdir. Bakın inanç felsefenin konusudur bilim buna bakmaz gibi klişe yorumlardan çıkınız. Çünkü zaten konuştuğumuz konu bilimin inanç olması. İçinde bulundurduğu işte o felsefe zaten inanç olmasına vesile oluyor. Sebep-sonuç zinciri yani bir önceki olayın bir sonraki olaya etki etmesini söylüyor bu akım. Ve dışındaki bilim.
“Bizim savaşımız elma ile olamaz ama biri gelir o elmanın içine zehir sıkarsa biz artık o elma ile savaşırız.”
“Siz bilim düşmanısınız” biri derse kusura bakma ama biz böyle bilime zaten karşıyız. Bunun bir inanç olduğunu ve sorgulanamaz olduğunu açıkla derslerde, haberlerde, dergiler, “bilimsel” makalelerde bunu yaz açıkla. İlle de sonuna bunu yaratan Allah de demiyoruz. Evet akli ve mantıki olarak bunun denmesi gerekir tabi bu da imandır/inançtır. Herkes iman edecek diye bir şey yok. En azından bilimin yaptığı da bir inançtır de ve insanlar karar versin. Bakın böyle bir olgu/olay var. Kişiler İslamiyet’e ve bilimin açıklamasına baksınlar.
“Bu sefer herkes bir fikir atar” diyenler karşı olarak da zaten delil isteyeceğiz delil. Delilsiz davaya bakılır mı hiç?
Evet özetle, bilim değişik bir sorgulanamazlığa sahip olarak gösterildi yıllar boyu bizlere. Dine dogma diyenler bakmadılar hiç dönüp inandıklarına. İslamiyet dogma olsa idi ayet olarak geçer miydi;
O akıl sahipleri, ayakta dururken, otururken ve yanları üzerine yatarken dâimâ Allah’ı zikrederler; göklerin ve yerin yaratılışını tefekkür ederler ve: “Rabbimiz! Sen bunları boşuna yaratmadın. Sen bütün eksik sıfatlardan uzaksın. Bizi cehennem azabından koru!” derler. Âl-i İmrân / 191. Ayet
Akledesiniz diye Allah ayetlerini sizin için açıklamaktadır. (2/Bakara 242)
Araf Suresi, 54. Ayet: Gerçekten sizin Rabbiniz, altı günde gökleri ve yeri yaratan, sonra arşa istiva eden Allah'tır. Gündüzü, durmaksızın kendisini kovalayan geceyle örten, Güneş'e, Ay'a ve yıldızlara Kendi buyruğuyla baş eğdirendir. Haberiniz olsun, yaratmak da, emir de (yalnızca) O'nundur. Alemlerin Rabbi olan Allah ne Yücedir.
Yunus Suresi, 5. ayet: Güneş'i bir aydınlık, Ay'ı bir nur kılan ve yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için ona duraklar tespit eden O'dur. Allah, bunları ancak hak ile yaratmıştır. O, bilen bir topluluk için ayetleri böyle birer birer açıklamaktadır.
Sonra gözünü tekrar tekrar çevir de bak; (kusur arayan) göz aradığını bulamadan bitkin olarak sana dönecektir. Mülk Suresi 4. Ayet
Ve daha fazla tefekküre Allah’ın izniyle vesile olacak ayetler isteyenler araştırabilir. İslamiyet dogma olsa insanlar araştırıp dinden çıkabilirler miydi hiç?
Bir konu konuşurken bile “bilimsel mi bu” diye soruluyorsa zaten dogma ve sorgulanamaz (akıllarınca) olduğuna delildir bu vesile ile.
Bu konu için kullandığım siteler;
https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/En'%C3%A2m-suresi/846/57-59-ayet-tefsiri
https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/A'r%C3%A2f-suresi/1133/179-ayet-tefsiri
https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Mülk-suresi/5242/1-5-ayet-tefsiri
https://www.kuranvemeali.com/tefekkur-ile-ilgili-ayetler
https://tevhidmeali.com/fihrist/a/akletmeyi-ogutleyen-ayetler