Fıtratı bozuk olmayan biri iyilik karşısında ne yapar Allah'ın izniyle tabi ki her şey, teşekkür eder.
Şu anda bizim için kainat anbean yaratılıyor, çalıştırılıyor bir sürü atom çalıştırılıyor, ineğin sütü, arı vs. trilyonlarca iş, sayamayacağımız kadar bu kadar faailiyet var.
İyilik var demek ki teşekkür etmem gerek peki kime teşekkür edecem? X kulun ayağını öpersem vs. trilyonlarca mahlukatın ayağını öpmek gerekir her birine ayrı ayrı teşekkür etmem gerekir ama ben hakiki sahibimi bilsem e fıtratım da teşekkür etme isteği var onuda teşekkür-ü hakiki Allah'a versem benim iyiliğim için olur, kimsenin ayağını öpmem, hem beni bilen yaratana teşekkür etmiş olurum ve fıtratımda ki teşekkürü vermiş olurum hem de çok naif bir teşşekkür alnını secdeye koyarak hiç kimseye yapılmayan bir teşekkür çünkü. Eğer Allah'a teşekkür etmez isem kırılan cam parçalarına teşekkür vermem gerekir, x kula, y atoma, patrona, öğretmene teşekkür ederim( teşekkürden kastımız burada hamd) yani haşa Allah'tan başkasına hamd edilmez. Fıtrat gereğidir teşekkür etmek ve birine vermem lazım teşekkür. Allah'ta yarattığını bildiği için teşekkürü kendisine vermemizi istiyor. Hem üzülmüyorum, hem mutlu oluyorum, hem ruhum rahatlıyor, hem arkamda(mecazi haşa Allah zamandan ve mekandan münezzehtir) bütün kainatın sahibi hissediyorum.
Haşa Allah'ın ihtiyacı yok.
[
1]