Yani şimdi neler var, ne makineler gördüm ben, bazen sohbetlerde de anlatır kafa şişiririm yani, ama çok harikalar!
Bir sefer un değirmenine gittim, makineye hayran kaldım. Buğdaylar bir bant üzerine taneler üst üste binmeyecek şekilde seriliyor. İlerlerken kameralar bantı tarıyor. Buğday taneleri tek tek taranıyor ve buğday tanesi olmayan cisimler kataloglanıyor. Ya böyle bir şey olamaz, hayran kaldım. Böcek, taş, sap, yabancı tohum, tek tek kataloglayıp işaretliyor yahu, ağzım açık kaldı!
Sonra bu cisimler tabii belleğe işleniyor ve bantın ilerleme hızı sabit olduğu için bant sona erip buğdaylar düşerken, koordinatları belirli cisimlere püf diye bir uç hava üflüyor. İnanılmaz bir şeydi, böcekleri bir kutuya, taşları ayrı bir kutuya, sapları ayrı bir kutuya ve yabancı tohumları ayrı bir kutuya düşürüyor! İnanılmazdı, bir mucize izler gibi bakakaldım. Bu makine niye her fabrikada yok diye sormadım, çok pahalı olduğunu tabii tahmin ettim. Mühendis ekip olarak Kore'ye kadar gittik bizzat parasını ödeyip gemiye yüklettik getirttik dedi. Muazzamdı. Bu makinenin istenmeyen parçaların koordinatlarını bu kadar milimetre altı hassasiyetle belirlemesi inanılır gibi değil! Az hata yapsa sap geçer, onun yerine yanlışlıkla buğdayı atar.
İnanmadım, kutularda malzeme birikince mutlaka yanlışlıkla üflenmiş buğdaylar görürüm diyorum ama bunu araştıracak zamanım yoktu.
Yani bu Japonlar, Koreliler ve Çinliler bu işlerle uğraşıyorlar, bilemiyorum. Ne kadar çalışkan, azimli insanlar bunlar! Yok yani yanlışlık oluyorsa buğdayı bir kez daha geçirirsin makineden, tertemiz de yapar ama sanmıyorum. Zaten maliyet yüksek, tek tük hatalara göz yumuyorlardır. Bu makine yani hiç durmuyor, 7 24 sürekli! Yani ne diyeyim, müthiş! Bu makinede daha önce bir konuda anlattığım ink raporu çok önemli. Makine durursa bizim oraya geldiğimiz dakikadan makinenin tekrar çalıştığı dakikaya geçen süre ink. Bu beni çok bağlamaz, mühendisi çok bağlar ama ink uzarsa kötü. Eksi yazar bize. 7 24 çalışan makine bir saat durur kalırsa kötü. 15 dakika içinde çalıştırılmalı.