@FİLEozof Hocam birde şunu ekliyim. Kuran'ın açıklığından kasıt eğer birinci sınıf gibi içinde tamamen süslü kelimelerden arınmış anlamı gayet basit olan ve herkesin okuduğunda tek bir anlam çıkardığı metinler gibi olmasını kastediyorsanız o zaman da bu basit metini yazmak Tanrıya yakışan birşey midir sorusu ile yaklaşım yapabiliriz veya büyük çoğunluk okuduğunda çok basit bişekilde ne yazdığını anlamasına rağmen bir takım insanların anlamaması da yine bizim başta belirttiğimiz tanıma aykırı olur. Bu Kitab'a ilk baş, herkes okuduğunda tek bir anlamı anlayacak kadar açık olmalı derseniz eğer o zamanda okuduğu halde senden farklı anlayanların önünü arkasını kesemezsin ve bu durum çığ gibi büyür. Bu yüzdendir ki te'villerin çağdan çağa yada durumdan duruma değişkenlik gösterebilmesi de gayet olası durum içindedir ve hiçbir şekilde eleştirmeyiz. Eğer buraya kadar benle okeysen, ben şunu diyorum. Kuranın apaçık olması, kureyş arapçası ilə indiğini gösterir, nitekim bazı ayetlerde biz onu apaçık arapça indirdik de diyor. Açıklık konusuna ben dil olarak bakıyorum te'vil olarak değil ama bir ara bu konu hakkına daha detaylı araştırma yapıp daha kesin sonuca varmayı düşünüyorum.