birbeşerim
Ayrıldı
- Düşünce
- Sünni
Özgür iradeyi ret ettin az önce ne dememi beklersin.Bu hayvanlar neyi referans alarak böyle ahlaki davranışlar sergiliyorlar.
Özgür iradeyi ret ettin az önce ne dememi beklersin.Bu hayvanlar neyi referans alarak böyle ahlaki davranışlar sergiliyorlar.
Ne açıdan bakarsanız bakın, ahlak diye bir şey göremezsiniz/bulamazsınız.Dostum kullanıcı adın tebessüm ettirdi.
Katılıyorum. Kişilerin kendilerine göre oluşturduğu ahlaka bile ahlaksız yorumunu yapabiliyorsak bireysel ahlaktan bahsedemeyiz bence.
Soruma cvp vermeni bekliyorum bu hayvanlar neyi referans alarak ahlaki davranışlar sergiliyorlar?Özgür iradeyi ret ettin az önce ne dememi beklersin.
Dünyada he rroplumun ahlakı farklı olduğundan evrensel değildir.Ahlak kurallarını yersiz bulabiliriz ancak, bu sefer de şu ortaya çıkar: Eğer ahlakı şekillendirmek bireylere kalırsa, anarşik bir ortam ortaya çıkabilir. İnsan maalesef kontrol altında tutulması gereken bir canlıdır. Ahlak evrensel olmasa da ülkelerin kendi ahlakları kabul etsek de etmesek de var. Ama bu kadar detaylı olmamalılar.
Katılıyorum dostum.
Evrensel bir ahlak oluşturmaya çalışırsan eğer, ahlakdışı unsurların ve kişilerin sayısı katbekat artacaktır dostum.Dünyada he rroplumun ahlakı farklı olduğundan evrensel değildir.
Ama keşke evrensel olsaydı.
şu basit örneği verelim.
Dünyayı tek bir toplum olarak ele aldığımızda belli başlı "ahlak kuralları" vardır. Bunu kıtalara böldüğünüzde biraz daha spesifik bir hal alır. Ülkelere böldüğünüzde biraz daha. Ama her toplumun ahlak kuralları vardır ve bunlara uymayan insanlara genelde ahlaksız gözüyle bakılır. Kendi doğrularını yanlışlarını yaratıp, kendi ahlakını oluşturan insanlara ise genelde "Uymamak için bahane arıyor!" denir. Sizce de ahlak evrensel olmalı mıdır? Yoksa üst insan modelindeki gibi kişi kendi mi yaratmalıdır?
Ahlak bir aracın donanımıdır ve farklı toplumlarda değişebilir.
Bir Yaratıcının varlığı kabul edilmeden objektif ahlakın varlığı iddia edilemez. Objektif ahlak yoksa iyi ve kötü kavramları objektif olarak tanımlanamaz. Bu kavramlar sübjektif ise kimse kimseyi sübjektif iyi kötü yorumlarına göre yargılayamayacağı için ortada hukuk kalmaz. Çocuk tecavüzcüsüne bile kimse hiçbir şey diyemez; çünkü adam sizin sübjektif ahlakınıza göre hareket etmek zorunda değildir. Öyleyse objektif ahlakı ancak insan üstü bir varlık tanımlayabilir o da Yaratıcıdır.Bence ahlak tamamen tek olmalı,
Özgür iradesi olmayan kişilere ceza verilmesi adil midir?Özgür irade olmadığı için evrensel bir ahlak oluşturulamaz.
Arap putunun objektif ahlakına bir göz atalım.Öyleyse objektif ahlakı ancak insan üstü bir varlık tanımlayabilir o da Yaratıcıdır.
Yalan yanlış ve eksik bir sürü şey yazmışsınız ama konuyu saptırma çabanız boşuna.Arap putunun objektif ahlakına bir göz atalım.
-Erkeklerin diz üstü ve göbek altı gözükmemeli.
-Kadınlar yüz ve bilek harici heryerini kapatmalı.
-Köle alabilirsiniz sakancası yok.
-Karılarınızı da dövebilirsiniz onda da sakınca yok.
- Aynı anda birden fazla kadınla evlenebilir hatta yanına cariye de alabilirsiniz onda da sıkıntı yok.
Ben de bana çocukluğumdan beri anlatılan bir puttan örnek verdim.Yalan yanlış ve eksik bir sürü şey yazmışsınız ama konuyu saptırma çabanız boşuna.
Dikkat ederseniz Yaratıcı demişim, isim vermemişim.
Bir Yaratıcının varlığı kabul edilmeden objektif ahlakın varlığı iddia edilemez. Objektif ahlak yoksa iyi ve kötü kavramları objektif olarak tanımlanamaz. Bu kavramlar sübjektif ise kimse kimseyi sübjektif iyi kötü yorumlarına göre yargılayamayacağı için ortada hukuk kalmaz. Çocuk tecavüzcüsüne bile kimse hiçbir şey diyemez; çünkü adam sizin sübjektif ahlakınıza göre hareket etmek zorunda değildir. Öyleyse objektif ahlakı ancak insan üstü bir varlık tanımlayabilir o da Yaratıcıdır.
Özgür iradesi olmayan kişilere ceza verilmesi adil midir?
Oksijen ozona dönüşüp morötesi ışınları engelleyerek bize zaman tanısa da
Mecburuz.Özgür iradesi olmayan kişilere ceza verilmesi adil midir?
İslam'ın sadece ayet olduğunu hiç söyledim mi ki?Ben de bana çocukluğumdan beri anlatılan bir puttan örnek verdim.
Yazdıklarımın neresi neden yanlış AYETLERLE gösterin.
Yazdıklarınızın çoğu zaten bizim de itiraz etmediğimiz şeyler.Objektif ahlak yoktur ve olamaz.
Tabii ki birincisi.Bir şey tanrı tarafından emredildiği için mi iyi/ahlakidir? Yoksa iyi/ahlaki olduğu için mi tanrı tarafından emredilmiştir?
Diğer yazdıklarınız baştan sona ad hominem (insan karalama) safsatası olduğu için direk buraya cevap veriyorum.Adillik ya da adalet, o cezanın "ölçüsü" ile ilişkilidir.
"Çocuk tecavüzcüsünün tekil olarak cezalandırılmasının temellendirmesi olamaz." diyorsunuz yani.tekil bir cezanın genel geçer bir temellendirmesi olamaz.
İşte ben de onu soruyorum:Cezanın verilebilişi, meşruiyeti ve dayanağı, adil olup olmamasından bağımsızdır.
Siz yasa ile hukukun ayrımını bilmiyor musunuz?Hukuk dediğin o diğer 9 kişidir zaten.
Mecbur olup olmadığımızı değil, bunun adil olup olmadığını soruyorum.Mecburuz.