Kısmen gereklidir. Mesela intihar edicek birisi olsun.
Bu kişi intihar etmeden önce onunla beraber 2-3 kişiyide yanında götürebilir değil mi?
Sonuçta hapis cezası yok bir şey yok. Zaten intihar edicekti.
Ama o kişiye din aşılarsan, cehennem ile tehdit edersen o kişi belki intihardan bile vazgeçebilir. Böylelikle diğer dediğim 2-3 insana da zarar gelmemiş olur.
Tabii ki de dinin getirdiği rahatsızlıklar da var.
Mesela dinin siyasete alet edilmesinden nefret ediyorum.
İnsanların din yüzünden kendi atasına saygı duymayıp arap seviciliği yapmasından nefret ediyorum.
Değerli DemoKratos, kendi gelişkin bilincinizi referans alarak ihtiyaç yok dediğinizde elbette haklısınız, ama mesela darkwebde gezindiniz mi hiç? Dünyada ne tür toplumların, insanların yaşadıklarını internet sayesinde öyle böyle biliyoruz. Dolayısıyla dinlerin tarihsel süreçte yarattıkları ahlaki, siyasi, ticari vb bağlarla belki de insandaki potansiyel psikopatiyi bir ölçüde durdurmuş olabileceğini düşününüyorum.Öyle bir kişi psikopat manyaktır. Psikopat olmasa durduk yerde cinayet işlemeyi düşünmez. Dört manyak psikopat için de insanlığın başına din tebelleş etmek saçmalık.
Dinden gelecek hayır gelmez komaz olsun Din diye bir şeye hiç bir ihtiyaç yoktur.
darkweb.
Kişisel bazda bakınca bazısı için din gerekli değildir. Bazısı için gereklidir. Her insan dinsizliği veya tanrısızlığı kaldırabilecek psikolojiye sahip değildir. Bazısı için tanrı, sığınmak için müthiş bir kaynaktır ve kişiyi inanılmaz ölçüde rahatlatabilir, din de aynı şekilde. Ben-hiç değilse içinde bulunduğum toplumda- şunu çok duydum:Öyle bir kişi psikopat manyaktır. Psikopat olmasa durduk yerde cinayet işlemeyi düşünmez. Dört manyak psikopat için de insanlığın başına din tebelleş etmek saçmalık.
Dinden gelecek hayır gelmez komaz olsun Din diye bir şeye hiç bir ihtiyaç yoktur.
Eski zamanlarda halkı yönlendirmek için iyi bir araçtı.
Evet geçmişte bu böyleydi, şu an sözde seküler bir dünyada yaşıyoruz ancak yine de bizim gibi toplumlar için din gereklidir. Evet büyük zararları var, ama bu toplumun elinden bir anda dini alırsanız çok büyük zararlı getirileri olabilir. Toplumun büyük kesimi için ahlak, dinden geliyor. Böyle bir kısıtlayıcı olmasa çoğu kişi zararlı olabilir. O yüzden şimdilik, dinler gerekli. Dinsizlik bir anda gelecek bir şey değil, çok uzun sürecek. Ancak dinler ortadan kalktığında insanlık şahlanabilecek.Eski çağlarda devlet kurabilmenin ön koşulu gücünü tanrıya dayandırmak idi.
Evet doğru bir noktaya değindin. Ahlak... Keşke ahlakı temellendirebilseydik. Umarım gelecekte testisli bir filozof çıkarda evrensel olmasa bile işe yarar bir ahlak kuramı ortaya atar. Tabii bu bilimsel gelişmelere de bağlı. Eğer ahlak sorunu kalkarsa tanrının tabutuna en büyük çivi çakılır. Bu sorun hallolursa toplumların sekülerleşmesi amansız bir hız kazanır. Büyük bir devrim olur. İnsanların değer yargıları müthiş bir hızla sorgulanır. Ve kültürel alanda da çok önemli gelişmeler yaşanır.Evet geçmişte bu böyleydi, şu an sözde seküler bir dünyada yaşıyoruz ancak yine de bizim gibi toplumlar için din gereklidir. Evet büyük zararları var, ama bu toplumun elinden bir anda dini alırsanız çok büyük zararlı getirileri olabilir. Toplumun büyük kesimi için ahlak, dinden geliyor. Böyle bir kısıtlayıcı olmasa çoğu kişi zararlı olabilir. O yüzden şimdilik, dinler gerekli. Dinsizlik bir anda gelecek bir şey değil, çok uzun sürecek. Ancak dinler ortadan kalktığında insanlık şahlanabilecek.
elinden dinini ve tanrısını alırsanız bu kişi topluma büyük zararlar verebilir
Jung'un da dediği gibi: "Bir toplumun elinden aniden dinini alırsanız, akıl hastalığı salgını başlatırsınız."Ellerinde dinleri ve tanrıları olduğu için bütün zararları görüyoruz. Dinleri ve tanrıları olmadan bakalım ne zarar göreceğiz bir baksak fena olmayacak.
Bu bakış açısına sahip birinin elinden dinini ve tanrısını alırsanız bu kişi topluma büyük zararlar verebilir
Jung'un da dediği gibi: "Bir toplumun elinden aniden dinini alırsanız, akıl hastalığı salgını başlatırsınız."
Aniden almakla, yavaş yavaş bilinçlendirmek arasındaki farktan bahsediyorum. Aniden alırsak bu sonuçlar ortaya çıkabilir:
20. yüzyıl ve sonrası için dinlerin sosyolojik olguları gerekli değil bence. Dinlerin kişisel / manevi / ontolojik yönü ise bence ilelebet gerekli olacaktır.Soru başlıktaki gibidir. Önce sizin fikirlerinizi merak ediyorum.