Ben henüz dine falan ulaşmadım hocam. Ben bahsettiğim konulardan ötürü bir Tanrının varlığına inanıyorum. Henüz dinler konusunu yeterince araştırmadım. Sadece memleket olarak Müslüman olmamızdan dolayı dinler içinde en çok İslam hakkında bilgim var ve o bilgiler çerçevesinde düşündüklerimi paylaşıyorum.
Mesele din de değil. Mesela çok ünlü bir kitap var: ''Küçük Prens''. Onun yazarı yabancı bir pilot ve adamın Müslümanlık ile falan uzaktan yakından alakası yok. O kitabında bir sözü var, ''Gerçeğin mayası göz ile görülmez.'' diye. Evet, kesin olarak Tanrı vardır veya yoktur diyebilecek bilgiye hiçbir zaman sahip olamayacağız. Ama biraz içindeki sesi dinlesen, gerçekten kendi kendine oluşmuş olabilir mi yani bunlar? Uzaylılar gelmiş yapmış gitmiş de ama kendi kendine oluşmuş deme canını seveyim ya.
Uzun lafın kısası somut delil aramamak gerektiğini düşünüyorum bu konuda. Matematik gibi düşün. Dünya ve evrenin kendi kendine oluşmuş ihtimali 10 üzeri 123 te 1 gibi bir rakam. Kimyada atomların ağırlığı hesaplanırken elektronların ağırlığı yok sayılır. (Elektronların ağırlığı 1, bilmem kaç x10 üzeri 27 civarı falan. Hesap et aradaki farkı usta.

Şimdi benim aklımda iki ihtimal var. Ya bir yaratıcı vardır, ya da kendi kendine oluşmuştur. Kendi kendine oluşma ihtimali yok denecek kadar azdan bile yok denecek kadar az. Yani %ye vurursak 0,000000....1. Eğer kumar oynasan, paranı %0,0000...1 olan bi ihtimale mi yoksa geriye kalan %99,999.... ihtimale mi yatırırdın?
Dipnot: Aklını kullanmadığını ima etmedim yanlış anlama, sadece materyalist düşünmek ile akılcılığın aynı şey olmadığını düşünüyorum onu ima ettim.