- Mesajlar
- 1,252
- Tepki puanı
- 1,454
- Düşünce
- Agnostik
Lütfen masal veya gayb deyip geçiştirmeyin. Tarihsel olarak neresi olabilir sizce? Fikirlerinizi merak ediyorum.
Karşılaşmasaymışız daha iyiymişYok dostum yani ilk karşılaşma ne zaman oldu o açıdan sordum. Sonuçta türkler de ticaret ile uğraşıyor, araplar da. En azından para değiş-tokuşu varsa, en eskine zaman karşılaştıklarını bulabiliriz. Ben de öyle bir veriye rastlamadım.
Yecüc ve Mecüc olmak nasip olur mu be (!)Karşılaşmasaymışız daha iyiymiş![]()
Evet belirsiz. Ama şöyle bir şey var masoretik metin ile ilgili:Yahudilerin literatüründe ki Gog Magog başka birşey.
Türkler ile alakası yok.
Gog Magogların yaşadığı yer olarak Edom denilen yeri gösteriyorlar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Edom
https://www.pdfdrive.com/yahudi-dinî-literatüründe-mesih-deccal-ve-gog-magog-ankara-okulu2019-d189882904.html
Ben Josephus Flaivus The Wars of the Jews, VII-4'te okuduğumda ilginç bilgiler gördüm:Yahudilerin literatüründe ki Gog Magog başka birşey.
Türkler ile alakası yok.
Gog Magogların yaşadığı yer olarak Edom denilen yeri gösteriyorlar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Edom
https://www.pdfdrive.com/yahudi-dinî-literatüründe-mesih-deccal-ve-gog-magog-ankara-okulu2019-d189882904.html
Bu bildiğimiz Asya stepleri türklerine benziyor.Ebu Hureyre Anlatıyor:
اَ تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى تُقَاتِلُوا التُّرْكَ ,صِغَارَ الأَعْيُنِ، حُمْرَ الْوُجُوهِ، ذُلْفَ الأُنُوفِ، كَأَنَّ وُجُوهَهُمُ الْمَجَانُّ الْمُطَرَّقَةُ، وَلاَ تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى تُقَاتِلُوا قَوْمًا نِعَالُهُمُ الشَّعَرُ
Transcript: E tekumu s-saâ'atu hattâ tukâtilû t-turke; siğâre l-a'yuni, humra l-vucûhi, zulfe l-lunûfi, ke'enne vucûhehumu l-mecânnu l-mutarreketun, veletakûmu s-sae'atu hattâ tukâtilû kavmen ni'âluhumu s-se'aru
Türkçesi: Siz, O Türklerle savaşana kadar kıyamet kopmaz. Gözleri küçük, Kırmız yüzlüler, burunları düz, yüzleri kılıflı kalkanlar gibi. Ve ayakkabıları kıldan olan kavimle savaşmadıkça kıyamet kopmaz.
Kaynak: https://sunnah.com/bukhari:2928/
Sahih Buhari, Volume. 4, Book 52, Hadith 179
@vld_ackrmn hocam bu hadiste anlatılan Türkler sence hangi Türklere benziyor?
Josephus, Saint Jerome, Maslama'nın kuzey seddine gitmesi ve bunun gibi bir çok yazı bizi kuzeye doğru götürüyor. Kafkasya tarafına. İskenderin Skifleri bir engelin arkasına sıkıştırıldığı anlatılıyor.
Konuların bazen gidip bir yerde toplanıp bir araya geldiğini farkediyorsun.
Tanrı konusu bundan farklı mı sanki? "Ya tamam tanrı yok diyorsunuz da bir yıldızın bir gezegeninde üstün bir uygarlık varsa ne olacak? Bizi o yarattıysa?"
Yani iyi tamam da buna hem kanıt lazım, hem de bu tanrı demek değil ki? Muhammedi illa yaşadı yapmak için bir kaç kabileyi bir araya getirip daha büyük bir yağmacı ordusu kurmuş, ganimet ve köle satarak geçinen biri yapmaya bile razı olmak gibi.
Gog magog olarak geçiyor. Belki önemlidir.Tevrat hadi Tora diyelim ve var diyelim, onda geçiyor mu, bu belki önemli olabilir belki olmaz.
Elimizde yeterli sayıda veri varsa en azında karşılaştırmak mümkün. Biz ama tarihsel olarak İskender figürünün Hristiyanlar ve Yahudiler tarafından efsanevi hale getirildiğini biliyoruz. Pseudo-Callisthenes olsun, Pseudo-Methodius olsun ve s. bu bilgiler boş yere yazılmadı. Bir gelenek var ve bu gelenek bunu propaganda olsun diye hep nakletmiştir. Sonuçta İskenderden bahsediyoruz. Adam Orta Asya steplerine kadar gelmiş. Belki de, gücü yetseydi tüm dünyayı ele geçirirdi.Bunlar yeterli değil. Yani İskender birilerini dağlara çekilmeye zorlamıştır.
Yani anlaşıldı. Başka yerde geçmiyor. Cahil çöl yağmacılarının uydurduğu bir zırva masal olduğu anlaşıldı.
Bu yani kıyamet alametleri denen uydurma safsatalardan biri. Zaten ben de öyle biliyordum da bilmediğim bir şey varsa bileyim diye sordum.
Yani ne bileyim Tora'da geçebilir, Sümer tabletlerinde geçebilir, Nuh tufanı masalı gibi filan bir şey olabilir mi diye düşündüm. İlla yani tabii yenilen bir topluluğun dağlara çekilmesi ile mutlaka ilgisi vardır. Dağların arasındaki geçitleri de setlerle kapatabilsek gelemeseler bir daha filan diye bir fikir illa uyanır yani.
Bu da yani muamet yaşamadı konusu gibi. Kabileleri bir araya getirmiş daha büyük bir yağmacı grubu kurmuş bir yağmacı başı olabilir niye olmasın ama bu muamet yaşadı anlamına gelmez. Bunun gibi aynı.
Adam Orta Asya steplerine kadar gelmiş. Belki de, gücü yetseydi tüm dünyayı ele geçirirdi.
Şöyle bir kaynak buldum: Zulkarneyn'nin Akad kralı Naramsin olabileceği söyleniyor.
KUR'AN'DA GEÇEN ZÜLKARNEYN BÜYÜK İSKENDER MİDİR? - Turkish Forum
Öncelikle Kehf Suresi'nin 83-101 ayetlerinde anlatılan Ye'cüc Me'cüc ve Zülkarneyn kıssasını aktaralım özetle: Zülkarneyn iktidar, yani güç sahibi Kültür/Sanat, Ömer Sağlam Ahemeniş, Akatlar, Attila, Büyük İskender, Ezra, Kiros, Mete, Naram Sin, Oğuzhan, Teoman, Üzeyr, Zülkarneynwww.turkishnews.com
@vld_ackrmn
Naram-Sin politeistti. Tabi sen niye İskender diyorsun o zaman diyebilirsin. Şu sorunlar ortaya çıkar. Yecüc ve Mecüc, Duvar ve s. Boynuz Akkadlarda bir ilahlık sembolüdür. Nannan'ın öküz versiyonunu simgeliyor Akkad mitolojisinde. Akkatçada 𒀭𒈾𒊏𒄠𒀭𒂗𒍪 Na-ra-am Sin dediğimizde Tanrı Sin'in sevimlisi anlamına gelir. Sin ise ay tanrısıdır. Ayrıca bazı stellerde yani bir monoteist gibi görünmüyor. Zaten Akkatçada veya Sümercede olsun farketmez šarru kiššat māti lakabı var ve anlamı Kainatın efendisi. šar kibrāt erbetti var oda dünyanın 4 tarafının efendisi anlamına geliyor. Naram-sin ile ilgili bilgilerimizin çoğu eski çağ Babilinden gelmektedir. Mesela şunlara bakalım Naram-sin ile alakalı stelden olan yazılar:Bahsedilen dağ ırkı Yecüc Mecüc olabilirmi sence hocam? Naram sin ayrıca boynuzlu miğfer giyiyor. @vld_ackrmn
Hocam bu konularda hep senin yorumlarına güvenmekten yanayım. İyi ki varsın.Naram-Sin politeistti. Tabi sen niye İskender diyorsun o zaman diyebilirsin. Şu sorunlar ortaya çıkar. Yecüc ve Mecüc, Duvar ve s. Boynuz Akkadlarda bir ilahlık sembolüdür. Nannan'ın öküz versiyonunu simgeliyor Akkad mitolojisinde. Akkatçada 𒀭𒈾𒊏𒄠𒀭𒂗𒍪 Na-ra-am Sin dediğimizde Tanrı Sin'in sevimlisi anlamına gelir. Sin ise ay tanrısıdır. Ayrıca bazı stellerde yani bir monoteist gibi görünmüyor. Zaten Akkatçada veya Sümercede olsun farketmez šarru kiššat māti lakabı var ve anlamı Kainatın efendisi. šar kibrāt erbetti var oda dünyanın 4 tarafının efendisi anlamına geliyor. Naram-sin ile ilgili bilgilerimizin çoğu eski çağ Babilinden gelmektedir. Mesela şunlara bakalım Naram-sin ile alakalı stelden olan yazılar:
in 1 mu {d}na-ra-am-{d}en.zu usz-szi3 e2-{d}en-lil2 in nibru{ki} u3 e2-{d}inanna in zabalam{ki} isz-ku-nu - Naram-Sin'in Nippur'daki Enlil tapınağının ve Zabalam'daki İsztar tapınağının temellerini attığı yıl
mu en-{d}nanna na-ra-am-{d}en.zu masz-e ib2-dib-ba - Naram-Sin'in alametler aracılığıyla Nanna'nın rahibesini seçtiği yıl
Tüm bunları toparlarsak eğer Naram-Sin olamaz. Ama Kiroş, Darius, Alexander ihtimalleri var.
![]()
King of the Four Corners - Wikipedia
en.wikipedia.org
![]()
King of the Universe - Wikipedia
en.wikipedia.org
Şunuda not edeyim. Naram-sinin zafer stelinin yukarı başında iki tanrı var.
Hocam yecüc mecücü Türk olarak nitelendiren teoriye istinaden yazıyorum.Tüm bunları toparlarsak eğer Naram-Sin olamaz. Ama Kiroş, Darius, Alexander ihtimalleri var.