- Düşünce
- Ateist
O tarihte doğu cephesinde hristiyanlıktan başka bir gücün çıkamayacağını bende düşünüyorum. Çünkü konjonktür buna uygun değil. Ancak Hristiyanlığın yoruma açık bazı alanlarında at koşturulabilirdi. Bu da paraclete ( İsa’nın doğrulayıcısı) konusu olabilir. Mani gibi monatistler önceleri bu girişimde bulunmuş. Yani birazda uyanık davranarak Hristiyanlığı kendi kültürleriyle birleştirmeyi denemişler. Şu an bilindiklerine göre başarılı da olmuşlar.Dediğiniz gibi bir 'sahte peygamber' olabilir ama ben böyle birisinin de olmadığını düşünüyorum. Bu yazılanların da güvenilir metinler olmadığını, sonradan bu metinlerin ortaya konduğunu düşünüyorum. Mesela bu yazılanları emevi sikkeleri yalanlıyor. Çünkü sikkeler üzerinde 'haç' ve 'Muhammed' var ya da tarihçi Walter Kaegi'nin yazdıkları yalanlıyor.
Zaten 7.yüzyılda arap yarımadasının her yerini hristiyanlar sarmışlar. Birinin çıkıp, 'ben peygamberim' demesi rasyonel değil ki. Hristiyanların karşısına geçip, 'ben peygamberim' diyemezsiniz ki. Peygamber konusu İsa ile bitmiştir. İnsanlar İsa'yı ya 'peygamber' ya da 'tanrı' olarak görmüşler. Arap yarımadasındaki hristiyanların bir bölümü İsa'yı peygamber kabul etmiş, bir bölümü de tanrı. Bu ortamda birisinin peygamberliğini ilan etmesi anlamsızdır.
İsa'yı peygamber olarak kabul edenler, İsa'dan sonra birisinin peygamber olacağını kabul etmezler.
İsa'yı tanrı olarak kabul edenler de, İsa'dan sonra birisinin peygamber ya da tanrı olacağını kabul etmezler.
Nasara'nın ne olduğunu yazmıştım;
Kuran'daki müminler (ebiyonitler) ve hristiyanlar (elkasaitler) kimlerdir? | AntiDogmatik

Mani (prophet) - Wikipedia

Kurandaki ismi belirsiz bu kişide böyle bir role soyunmuş. Bu kişi kim?